
§40.21          09/01 
 
QUESTION: 
 
Does an employer need a stand-down waiver in order to implement a policy that requires 
employees to cease performing safety-sensitive functions following a reasonable 
suspicion or post-accident test? 
 
ANSWER: 
 

• §40.21 requires an employer to obtain a waiver to do one very specific thing:  
remove employees from performance of safety-sensitive functions on the basis of 
the report of confirmed laboratory test results that have not yet been verified by 
the MRO. 
 
• An employer does not need a §40.21 waiver to take other actions involving the 
performance of safety-sensitive functions. 
 
• For example, an employer could (if it is not prohibited by DOT agency 
regulations and it is consistent with applicable labor-management agreements) 
have a company policy saying that, on the basis of an event (e.g., the occurrence 
of an accident that requires a DOT post-accident test, the finding of reasonable 
suspicion that leads to a DOT reasonable suspicion test), the employee would 
immediately stop performing safety-sensitive functions.  Such a policy, which is 
not triggered by the MRO’s receipt of a confirmed laboratory test result, would 
not require a §40.21 waiver. 
 
• It would not be appropriate for an employer to remove employees from 
performance of safety-sensitive functions pending the result of a random or 
follow-up test, since there is no triggering event to which the action could 
rationally be tied. 



§40.21          09/01 
 
QUESTION: 
 
Can union hiring halls, driver-leasing companies, and other entities have a stand-down 
policy, or is the ability to obtain a waiver for this purpose limited to actual employers? 
 
ANSWER: 
 

• The rule permits “employers” to apply for a stand-down waiver.  It does not 
permit any other entity to do so. 
 
• Only entities that are viewed as “employers” for purposes of DOT agency drug 
and alcohol testing regulations can apply for stand-down waivers.  If a DOT 
agency rule provides that hiring halls, leasing agencies, etc. are treated as 
employers, such organizations could apply for a stand-down waiver. 


